Ziua sigurantei pe internet (Safer Internet Day) anul acesta pe 11 februarie.

Safer Internet Day sau Ziua Sigurantei pe Internet (in Romania) este Ziua globala a Sigurantei pe Internet si este sarbatorita in fiecare an in luna Februarie, in peste 60 de tari din intreaga lume. Ziua Sigurantei pe Internet este coordonata si promovata de reteaua europeana INSAFE - European Safer Internet Network in cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. In fiecare an, cu ocazia Safer Internet Day, INSAFE promoveaza invatarea utilizarii intr-un mod responsabil a noilor tehnologii online si mobile si face referire in special la copii si la comportamentul acestora in mediul online.

Safer Internet Day se celebreaza anual incepand cu 2003.

''Împreună pentru un internet mai bun'' este tema sub care se desfăşoară evenimentele din acest an dedicate siguranţei în mediul online, potrivit https://www.saferinternet.org.uk.

Internetul este una dintre tehnologiile cele mai provocatoare la nivel mondial, a redus consistent distantele intre utilizatori si a permis oamenilor sa comunice chiar daca se afla la mii de km distanta unii de altii, deschizand portile unei noi lumi pentru utilizatori. Imbunatatind viata oamenilor, prin accesul facil la servicii diverse, acest tip de conectare permanenta aduce deopotriva si o serie de vulnerabilitati si expune utilizatorul la un spectru de amenintari cu totul diferit. De la atacuri de tip ''phishing'' sau cu rascumparare (''ransomware'') la identitate furata, mediul amenintarii nu doar ca evolueaza dar creste si in severitate, conform https://www.purevpn.com.

Niciodata nu ne-am bucurat de atatea oportunitati de a invata, schimba, a participa si a crea. Cu toate acestea, internetul prezinta, de asemenea multe riscuri pentru utilizatorii sai, in special pentru cei mai vulnerabili precum copiii: date confidentiale, manipulari, dezimformare, expunerea la continut daunator dar si comportamente agresive tip bulling. Cum putem asigura accesul la un mediu online sigur si stimulant? Impreuna avem puterea de a face schimbari pozitive. 

In Romania, Safer Internet Day este reprezentata de fundatia Salvati Copiii prin platforma Ora de Net

Salvati Copiii Romania este o organizatie nationala non-guvernamentala, non-profit, de utilitate publica, care promoveaza drepturile copiilor in Romania de 30 de ani. In prezent, organizatia desfasoara programe in 36 de orase, are filiale in 11 judete si Bucuresti si cuprinde peste 6.000 de membri si 2.000 de voluntari.

Pentru a va face o idee despre expunerea copiilor in mediul online fundatia Salvati Copiii a realizat un sondaj cu privire la acest aspect. 

Asadar, cum folosesc copiii din Romania internetul? 

Ora de Net - Salvati Copiii Romania

sursa infografic oradenet

Spre deosebire de situatiile clasice de bullying, in care comportamentul se opreste la un moment dat iar situatia umilitoare sau agresiva se incheie, hartuirea online are o amploare mai mare si pare sa fie fara sfarsit. Acest fenomen poate cauza sentimente de insingurare, teama, tristete, uneori chiar disperare, avand un impact emotional, social si cognitiv important asupra tuturor copiilor implicati, fie ei victime, martori sau agresori.

Pentru a aborda aceasta tema sensibila si a combate efectele extrem de neplacute ale hartuirii online, organizatia Salvati Copiii a lansat campania „O lume fara frica”. Acestui demers i s-au alaturat Alina Eremia, Irina Rimes, Mimi, Deliric si Alex Daragiu aka Alpaca Legion. Fiecare dintre ei a ales sa impartaseasca propriile experiente cu fenomenele de bullying sau cyberbullying si sa incurajeze copiii sa ceara ajutorul specialistilor Ora de Net.

[@OradeNet] / [@saferinternetday] / [@BetterInternetForKids] / [@Wikipedia] /